home
email
face
instagram
Mısır Gevreği Üretim 4/5
Flaker Prosesi

Kahvaltılık tahıl gevreği üretiminin kalbi, flake yapma makinesidir denilebilir. Ekstruderde pişen ara mamuller, flake yapma makinesinde ezilerek inceltilir sonra tost yapma makinesine gönderilir. Tost yapma makinesi, gelen ezilmiş ara mamullerde çıtır çıtır bir yapının gelişmesini sağlar. Daha sonra tostlanmış ara mamullere lezzet unsurları eklenir. Son aşamada ürünler kurutulur ve ambalajlamaya gönderilir.

Flake yapma makinesindeki silindirler, birbirine paralel ve yatay yerleştirilmiş aralarında küçük bir boşluk olan silindirlerdir. Ekstruderden gelen ara mamuller, yukarıdan bu açıklığa gelecek şekilde beslenir. Bunlar silindirlerin yüzeyindeki sürtünme ile içeri çekilip ezilir (Şekil 1). Bu sürtünmenin de etkisiyle silindirler ısınır. Silindirler arasındaki açıklığı sabit tutmak için silindirlerin mutlaka iyi soğutulması gerekir. Flake makinesinden çıkan ürünlerin sıcaklığı 32-38 0C ve rutubeti %18-20 arasında olması lazım.

flaker1

Şekil 1 Ekstruderden gelen hamur parçalarının Flake yapma makinesinden geçişi

Flake yapma makinesine gelen ara mamullerin düzgün bir şekilde flake haline gelebilmesi ve kırılmaması için, birbirine yapışmayıp birbiri üzerinden kayması gerekir. Ayrıca ara mamul parçaları ile silindir yüzeyleri arasında, parçaları içine çekecek kadar sürtünme de olması lazım. Aksi takdirde çok kuru ve sert parçalar, aşağıya çekilemeyip yukarı da birikir. Biriken ara mamuller de toplu halde silindirden geçer. Dolayısıyla silindir yüzeylerinin çok pürüzsüz olmayıp hafif pürüzlü olması düzgün flake elde etmek için önemlidir.

Bu mekanik hususlar, ara mamul parçalarının iyi jelatinize olması (kırılma olmaksızın bozulma olabilmesi için gereklidir) ve uygun nem içeriğine sahip olması (bu yarı mamullerin silindir yanaklarından akması ve silindir yüzeylerinde sürtünme oluşturması için önemlidir) gerektiği anlamına gelir. Ara mamul parçalarının, arzu edilen flake boyutları elde etmek için, uygun boyda olması da gereklidir. Aksi takdirde ara mamul parçaları flake yapma işlemi sırasında birbiri üzerine gelerek uygun olmayan boyutların ortaya çıkmasına sebep olur (Resim – 1 ve Resim – 2).

flaker2

Resim 1 Sol tarafta flake yapma makinesinden uygunsuz çıkan ara mamuller, bu mamullerin tostlama çıkışından sonraki görünüşleri de sağ taraftadır.

flaker3

Resim 2 Sol tarafta flake yapma makinesinden uygun çıkan ara mamuller, bu mamullerin tostlama çıkışından sonraki görünüşleri de sağ taraftadır.

Ara mamul parçaları flake haline getirildikten sonra silindirlerden uzaklaştırılır. Silindir yüzeylerine yapışan flake parçalarını uzaklaştırmak için kazıma bıçakları kullanılır. Ancak bıçakların takviye olarak iş görmesi beklenir. Çünkü iyi flake yapılmış ara mamullerin kendiliğinden düşmesi beklenir. Flake parçaları, yüzeye yapışmayacak kadar nem içerirse silindir yüzeyinden kolayca düşebilir. Çok nemli ara mamuller, tahıl gevreklerinin olması gerektiği renkten farklı renklerin ortaya çıkmasına da sebep olur. Yalnız, yüzeye yapışmasın diye nem içeriğini çok da azaltmamak lazım yoksa kırılmalar artar. Doğru bir gevreklik, çıtırlık ve pürüzlü bir görünüm için tahıl gevreklerinde bir ölçüye kadar nemin heterojen dağılımı arzu edilen bir şeydir. Ara mamul parçaları silindir yanaklarından aşağıya akarken, iç kısım sıkılarak dışarı çıkmaya zorlanır ve dış kısımla birleştirilir. Bu işlem esnasında tostlama sırasında ortaya çıkacak boşlukların tohumları oluşturulur (Şekil 2). Ayrıca çok nemli, üniform ara mamul parçalarından yapılan flake parçaları, poker pulları gibi çok düzgün görünür. Yani doğal görünümleri kaybolur.

flaker4

Şekil 2 Flake yapma makinesinden çıkan düzensiz yüzeyler tostlama sırasında boşluklar oluşturur

Bizim Ar-Ge Danışmanlık

Temperleme Kabini Tostlama Prosesi

Bu yazı 1727 kez görüntülendi
Yalnız üyeler yorum yapabilir.
Yorum yapmadan önce lütfen üye olunuz.
Kullanıcı Adı:  
E-posta: 
Açıklama: 

Gelen Yorumlar